top of page
Search
  • Writer's pictureCsaba Marton

Így telt a 3 Napos Intenzív Capoeira kurzusunk

Updated: Mar 26, 2019



3 dolog kell egy felejthetetlen Capoeira hétvégéhez, és mindhárom megvolt márciusi worksopunkon:


  • 1 neves capoeira mester CM Toicinho személyében

  • 3 nap intenzív capoeira edzések és zene órák

  • és Ti, egy csapat lelkes és tehetséges Capoeirista!




CM Toicinho igazi pezsgő és autentikus brazil hangulatot hozott magával 3 napos capoeira rendezvényünkre. A capoeirabudapest.hu szervezésében kóstolhattunk bele a capoeira egy különleges válfajába, az úgynevezett angola capoeirába.



Contra-Mestre Toicinho

Az angola capoeira abban különbözik más capoeira stílusoktól, hogy itt érvényesül legtisztábban a táncba rejtett küzdelem. Az angolában az ellenfelek játékát földközeli, dinamikus és kontaktussal teli játék jellemzi. Kimért rúgások és precizen kivitelezett akrobatikus elemek teszik kívülről játékossá, ugyanakkor fizikailag is embert próbálóvá a küzdelmet.

De mivel is töltöttük ezt a 3 napot?


Rodával

Először is tisztázzuk - mi is a roda? A roda portugálul ‘kört’ jelent. Ez a capoeira legizgalmasabb része! Amikor “rodázunk”, egy kört alkot a csoport, és a kör közepén egymást váltják a küzdő felek. Ekkor nyíilik lehetőség a játékosok ügyességének megcsillogtatására. Ezért is hívjuk a küzdelmet gyakran játéknak, mert itt a hangsúly nem csupán az ellenfél legyőzésén van, hanem a felül kerekedés módján - mennyivel stílusosabb egy szaltóból földre vinni valakit, mint puszta izomból?


Edzéssel


Tudatosan felépített capoeira órákkal, látványos mozdulatokkal és egészen újszerű támadási és védekezési koncepciókkal gazdagodtunk a hétvégén. Az alapvető angola elemektől haladtunk az egyre bonyolultabb mozdulatsorokig. Kezdőknek és haladóknak egyaránt volt mit hazavinniük, az izomlázon túl is.


Zenével

Az angolás capoeirások híresen jó zenészek. Ráadásul worksopunk meghívott vendége, CM Toicinho által készített hangszerek világszerte keresettek. Idén is több tucat berimbau-t hozott magával, amik több hónapos előrendelésre készültek. A rendezvényen kézzel készített, autentikus brazil hangszereken játszottunk, és teremtettünk óriási hangulatot a rodákhoz.


Capoeira workshopunk közös vacsorával és bulival zártuk, ahogy azt illik.


Capoeira Roda Kurzus a Capoeira Budapest szervezésében

És nem álltunk meg itt! Elkezdtük következő intenzív capoeira workshopunk szervezését, ahol újabb kiváló capoeira mesterekkel várunk benneteket! Addig is gyertek, és látogassatok el kezdő és haladó edzéseinkre, hogy együtt készülhessünk a következő rendezvényre!

45 views0 comments
bottom of page